Xavier Martínez: “Fa quasi dos anys que es va iniciar el concert previ i la gent no sap res del futur urbanístic d’Almiserà. Estem parlant d’un poble que no arriba a 300 habitants, on la comunicació és fàcil –o hauria de ser-ho-. L’únic que podem pensar és que no volen que la gent participe”.

Tot seguit vos presentem un resum de les al·legacions presentades:

1.- La fesomia del municipi d’Almiserà respon a l’estructura d’un nucli mediterrani i, com a tal, deu ésser resguardada i fomentada. Per això proposem que les futures ampliacions continuen la línia estètica del nucli consolidat antic i que el grau d’edificabilitat responga al mateix: cases unifamiliars de diverses altures (fins a 2), sense separació ni espais ajardinats entre elles, amb teula àrab a dues cares, etc.

2.- Demanem, per a facilitar l’aplicació del punt anterior, la redacció d’unes normes específiques que facen referència als materials, colors, etc. permesos, d’acord amb la condició de nucli antic que té el municipi.

3.- Creiem que no es pot desenvolupar la Unitat d’Execució 3, donat que afecta de manera considerable els següents elements:
– séquia mare d’Almiserà.
– Molí d’Almiserà (bassa).
– Entorn paisatgístic del vessant sud d’Almiserà.
– Alteració de la zona de ribera del riu Vernissa.

Com a alternativa, proposem el trasllat de la zona verda al vessant sud d’Almiserà, com ha previst de manera parcial l’Ajuntament junt al palau.

4.- Finalment, el disseny de l’entrador nou cap a Almiserà no duu aparellada una justificació suficient pel que fa a les necessitats que el generen. Així mateix, sí que produeix alguns perjudicis en el terme municipal, tals com un impacte paisatgístic en zona de planura al sud-est d’Almiserà i un ús desmesurat del sòl en una zona de sòl fèrtil.

5.- L’Ajuntament ha estat cobrant l’I.B.I a tot el municipi però ha deixat zones (com la zona d’actuació AIS-2 del nou PGOU) sense els mínims que estableix la llei abans citada.
Per tant, aquest és un altre motiu pel quel s’al·lega per la retirada del PGOU, un estudi seriós i detallat del que són competències del propi Ajuntament, per què el posterior desenvolupament del Pla no provoque en els habitants del municipi càrregues impossibles de costejar, fent recaure a ells la deixadesa de les responsabilitats municipals en els últims 20 anys.

6.- Pel que fa als ASPECTES PATRIMONIALS, des del BLOC d’Almiserà demanem que l’Ajuntament inicie un estudi i localització dels riuraus existents al terme d’Almiserà i que n’assegure la protecció al PGOU, amb les figures de Béns de Rellevància Local.

Tota l’arcada que va des de la font de la Finestra fins al convent de Sant Jeroni, en terme d’Almiserà ha de constar com a protegida; no podem considerar espais puntuals protegits. De fet, forma part del BIC de Sant Jeroni de Cotalba i això ha de constar en la documentació preceptiva.

7.- Pel que fa al sistema hidràulic històric d’Almiserà, sol·licitem la protecció de la séquia mare d’Almiserà i tot el sistema que en depén: assut, llavador, molí, amb la seua bassa. Aquesta protecció es pot dur a terme de diverses maneres:

– Incloent dintre del nou PGOU les zones que es veuen afectades en zones verdes o protegides per a que no siguen alterades, redactant un nou catàleg d’espais i béns protegits.
– L’eliminació del vial que hauria de passar per sobre de la bassa del molí.
– Declarant els béns com a Bé de Rellevància Local, remetent a la Conselleria de Cultura la preceptiva informació per a que així siguen ratificats.
– No alterar el perfil paisatgístic la façana sud d’Almiserà, amb la seua ribera al Vernissa.
– Creació d’un pas peatonal o verd junt al traçat de la séquia per tal de convertir-lo en l’eix d’un futur recorregut cultural i mediambiental del municipi.

“La manca de participació es deu a la falta de difusió”.

Amb data 17 de setembre de 2007 i 18 de desembre de 2007, vam proposar que els procesos d’exposició públics consten a la pàgina web del municipi, a banda de les altres vies establertes per llei. Al plenari de 3 d’abril de 2008, en tractar el punt de l’ordre del dia sobre el PGOU d’Almiserà, vam tornar a proposar que tota la informació referent a aquest procés poguera ser consultada des de la pàgina web, cosa que s’acceptà. Actualment, no consta cap informació del PGOU d’Almiserà al web http://www.almisera.es/. Això solament és una mostra.

Fa dos anys que es va iniciar el concert previ i la gent no sap res del futur urbanístic d’Almiserà. Estem parlant d’un poble que no arriba a 300 habitants, on la comunicació és fàcil –o hauria de ser-ho.
L’únic que podem pensar és que no volen que la gent participe.

Les nostres al·legacions, recolzades per veïns del municipi, també denuncien aquests aspectes. Van iniciar un període de participació ciutadana i el van aturar perquè havia participat gent de fora, massa gent per a ells.

Volem felicitar la gent que ha participat en aquest procés i, especialment, aquella que ha donat una passa avant i ens ha recolzat amb la seua signatura.