En relació a les Bases generals municipals reguladores de la gestió indirecta de programes d’actuació integrada de l’Ajuntament d’Almiserà,

EXPOSE:

Donat que des del Grup Municipal del BLOC a l’Ajuntament d’Almiserà volem impulsar un urbanisme de consens i transparent, proposem diverses modificacions al plec de condicions presentat, i per tant

PRESENTE LES SEGÜENTS AL·LEGACIONS:

1.
A l’acord de plenari de 26 de juliol de 2007 es va acordar sotmetre l’expedient i text de l’Ordenança a informació pública, per un termini de trenta dies, mitjançant la inserció d’un anunci al tauler d’edictes de l’Ajuntament i Butlletí Oficial de la Província, per a la presentació de reclamacions i suggeriments.
Volem fer constància que vam sol·licitar la documentació dilluns dia 27 d’agost i ens va ser entregada dimarts dia 11 de setembre. El termini acaba el dilluns 15 de setembre o dia 17 (si no compten com a hàbils els dies festius locals).

2.
Dintre de les bases, existeix la possibilitat explícita que l’Administració o Ajuntament puga adquirir un projecte elaborat i presentat per un tercer i “ressarcir per les despeses ocasonades”. Per tant caldria plantejar-se les següents qüestions: Quina és la millor opció? Que l’Ajuntament exercisca d’agent urbanitzador, i traga beneficis d’un determinat programa d’actuació, o que la gestió siga indirecta? Les empreses particulars maximitzen els beneficis, el seu objectiu és ser rendibles.
Nosaltres creiem que la programació urbanística és una faena de l’Ajuntament; l’administració és la responsable de marcar les pautes de creixement en funció de les necessitats del municipi i els seus veïns, i en funció d’un pla de futur per a Almiserà; sense perjudici que algun projecte puga ésser encarregat a alguna empresa.

3.
L’agent urbanitzador i l’empresari constructor no podran tenir cap grau de parentiu de primer i segon grau amb cap membre de l’equip de govern.

4.
Dintre del procés d’acceptació per iniciar la tramitació d’una determinada proposta proposem aplicar el que hem plantejat a la moció sobre urbanisme de consens, que consisteix en comprometre’s públicament, sense necessitat d’establir cap norma, que caldrà aconseguir 3/4 dels vots del plenari, per tal de consensuar les propostes més importants per al poble en matèria urbanística.

5.
A l’article 12, sobre “Procediment” es diu que:
“Si la sol·licitud formulada per un paricular per a l’inici d’un procediment de programació no modifica l’ordenació estructural, o si ho féra però en un desenvolupament de les directrius del planejament general, el silenci administratiu tindrà caràcter positiu”
Nosatres entenem que caldria que el silenci administratiu tinguera caràcter desestimatori, per tal d’evitar l’aprovació silenciosa i desinformada d’algun projecte.

6.
Dintre les bases particulars (art. 1.18), s’estableix la possibilitat de no exigir informe del Consell del Territori i Paisatge previst a la llei 136.4 de la Llei Urbanística Valenciana.
Cal establir la obligació d’exigir l’esmentat informe. Demanem que s’establisca com a necessari, allà on siga possible fer-ho, l’obligatorietat d’un informe d’impacte ambiental, amb les alternatives per a subsanar els impactes.
A més, demanem que s’establisca com a requisit un informe d’impacte arqueològic, per tal d’evitar posteriors lamentacions en la possible pèrdua i destrucció de jaciments que resten al nostre subsòl, com ja ha ocorregut al nostre municipi.

7.
Per acabar, tenim algunes objeccions que afecten parcialment el següent procés però que volem que s’extenguen al conjunt del treball municipal:

7.1.
Demanem que aquests procesos d’exposició públics consten a la pàgina web del municipi. Les noves tecnologies són i han de ser eines útils i som nosaltres els responsables de donar-ne exemple per què adquirisquen una transcendència real. Si el web del municipi no serveix per donar més serveis als veïns i als visitants no té cap sentit la seua existència.
A l’art 14.2, sobre licitació del programa, s’estableix els llocs on es publicarà l’anunci d’un determinat projecte. A banda del tauler d’anuncis, seria interessant emprar ja la pàgina web per a tal efecte. Per tant, demanem la incorporació del web municipal com un nou espai on publicitar esta informació, sense perjudici que es faça també al tauler físic de l’Ajuntament.

7.2.
Seria desitjable que la llengua vehicular dels documents administratius fóra el valencià; les administracions públiques han de ser un exemple, també, en la promoció de la llengua del nostre poble. Per això demanem que es faça un esforç que inicie un camí de normalitat per a la nostra llengua.
Dintre del capítol de licitació del programa (art.14), s’estableix que es determinarà el lloc, el termini, l’horari i l’idioma de presentació de la documentació. Aquest és un bon moment per establir com a requisit el valencià a la documentació presentada.