En Xavier Martínez i Mascarell, regidor del Bloc Nacionalista València a l’Ajuntament d’Almiserà, presenta per a la seua inclusió i debat del Ple Ordinari, la següent PROPOSTA:

Si partim de la base que les competències en matèria agrícola les tenen la Unió Europea, seguit del Ministeri d’Agricultura i de la Conselleria d’Agricultura, hem de vore exactament quins són els responsables de la situació del camp valencià.

La primera cosa que hem de tindre en compte és que durant els 14 anys que duu governant el Partit Popular al País Valencià, la situació del camp ha anat cada dia a pitjor – de fet, els preus dels productes agraris són quasi iguals o més baixos ara que a meitat dels anys 90. Hem de tindre present que el Sr. Rodríguez Zapatero governa a l’estat espanyol des de l’any 2004. Amb açò volem dir que en vora 10 anys que coincidí el Partit Popular en els governs d’Espanya i el País Valencià, no es va fer res per l’agricultura valenciana, ans al contrari, s’apostà per un model que donava l’esquena al camp valencià i que és una de les conseqüències de la situació actual.

També cal dir que l’actual Ministeri de Medi Ambiente, Medi Rural i Marí (MARM) per al 2010 baixa un 3,3% sobre l’any anterior i deuria comptar amb partides dels pressupostos generals de l’Estat destinades a les mesures de desenvolupament rural –per a aportar a les comunitats autònomes- per valor de més de 536 milions d’euros, però sols ha inclòs poc més de 154 milions d’euros, és a dir, únicament disposa en el pressupost del 30% dels recursos compromesos.

Des del BLOC qüestionem la labor que duu a terme el MARM perquè la creació del nou macroministeri provoca que s’atenga de tot, excepte els problemes dels agricultors i ramaders que son els de manca de rendibilitat i de supervivència. A més ja sols representa el 2% del global dels pressupostos generals de l’Estat.

La segona cosa a tindre en compte és qui “mana” a la Unió Europea. El Partit Popular Europeu. Dins d’eixe grup hi ha parlamentaris valencians, per la qual cosa, des del govern de la Generalitat i des del propi Partit Popular es podria haver treballat més a fi que eixos parlamentaris defensaren aleshores i defensen ara els interessos del camp valencià a Europa.

Per tant, cal demanar a cada administració competent la responsabilitat que li pertoca perquè entre uns i altres s’està portat a l’agricultura valenciana a la seua extinció.
Es per tot açò que presentem a consideració, debat i aprovació del Ple, la següent

PROPOSTA D’ACORDS:

1.- L’Ajuntament d’Almiserà se solidaritza amb el sector agrícola i ramader espanyol al que considera sector estratègic, vital per al desenvolupament del mon rural.

2.- Exigir un canvi en la política europea agrícola perquè es done suport als llauradors, front a les grans superfícies subvencionades i les pràctiques de la gran distribució alimentària.

3.- Exigir al Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí que faça una política a Europa que recolze més el camp Valencià.

4.- Exigir a la Conselleria d’Agricultura que defense el camp Valencià i reclamen el que per dret li pertoca.

5.- Donar trasllat del present acord a la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés dels Diputats, així com al Parlament Europeu i a la Comissió competent, al Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí i a la Conselleria d’Agricultura.