Jo, Xavier Martínez i Mascarell, com a representant del grup municipal del BLOC,

EXPOSE:

Que l’Ajuntament en ple, en sessió ordinària celebrada el dia 3 d’abril de 2008 va adoptar el sotmetre a exposición pública el PGOU d’Almiserà per un període de 45 dies, mitjançant anunci al DOCV, insertant-lo també al tabló d’edictes de l’ajuntament, i en virtud de l’artícle 6.3 de la LUV, li presente les següents

AL·LEGACIONS:

PRIMERA:
en primer lloc manifestar, que contrariament a l’esperit de la normativa valenciana, l’actuació de la corporació ha estat presidida per una opacitat i una falta de transparència que ha provocat que un gran nombre de ceïns es mobilitzara amb la intenció, al menys, d’obtindre la informació necessària de la nova realitat que es preten dissenyar al municipi.

Diu el preàmbul de la Llei Urbanística Valenciana que “en desenvolupament d’una política territorial sostenibleper a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, la nova llei urbanística valenciana té quatre objectius principals: reforçar els drets dels propietaris de sòl, dotar de major transparència i competitivitat els processos de sel·lecció de l’urbanitzador i adjudicació de progràmes de desenvolupament d’actuacions integrades, adecuar la regulació de progràmes a la realitat socio-jurídica vigent i fomentar la construcció de vivenda subjecta a algún règim de protecció. Baix aquests objectius, la llei parteix de le l’urbanisme com una funció pública desenvolupada per les administracions públiques competents en la matèria, a través de la qual planifiquen i defineixen el model urbanístic de ciutat; i ho desenvolupen, amb la participació dels propietaris, i demés operadores públiques i privades, de forma que també els ciutadants, en quant a subjectes particulars, tenen dret a intervindre i col·laborar amb la consecició dels ojectius expostos.

La llei reforça la posició dels propietaris del sòl garantitzant els interesos legítims amb el desenvolupament de les actuacions urbanístiques… La Llei, procurant salvaguardar al màxim el dret que asisteix als propietaris de terrenys afectats per una actuació urbanística d’obtindre complida imformació sobre les vicisituds del seu dret de propietat, manté i reforça la necessitat de formular avís als titulars catastrals…

Si bé és cert que la publicació s’ha realitzat tal i com indica la regulació legal, és més cert que des que s’iniciaren tots els tràmits s’han realitzat actuacions que almenys poden qualificar-se com extranyes. Així, i acompanyat amb document número u, s’aporta un full enviat per l’ajuntament atots els propietaris ara incllosos en la zona AIS-2 pel que se sol·licita fotocòpies de l’escriptura de la propietat… a l’efecte d’iniciar els treballs de regulació de dita zona… sent intenció de l’Ajuntament procedir a les obres d’urbanització de la zona residencial, baixa densitat 2 (Urbanització Mont Vernissa).

Esmentat full, com pot comprovar-se, porta data d’eixida el 19 de maig de 2006. No entenem com s’envia aquest full a tots els propietaris, i com al mateix temps es comença al meteix temps a preparar el PGOU.

La falta d’informació, en un municipi que no arriba als 300 habitants no pot ser per altre motiu que per la deixadesa o falta d’interés dels seus responsables, ja que es facilíssim. De fet, quan han volgut sol·licitar alguna cosa, no han tengut problema en aconseguir-ho.

Altra de les questions que s’ha plantejat,han segut les dificultats dels veïns per aconseguir la informació del PGOU. Si bé sí que s’ha facilitat l’accés a la informació en paper, fou necessari sol·licitar mitjançant un registre d’entrada que ens fóra facilitat el CD amb tots la informació, sol·licitut realitzada pel grup municipal del BLOC que no forma part de l’equip de govern.
Per tots aquests motius, es pot concloure que el diseny d’aquest pla no ha segut elaborat atenent a les necessitats de la poblaci, donat que res s’ha consultat amb ells, i sí, en canvi, contempla determinades circumstàncies que provoquen, com a mínim, extranyesa, i que ens porten a sol·licitar la retirada d’aquest PGOU.

Així mateix, la rapidesa i opacitat al·legada, ens fa plantejar-nos diversos supostos de possibles accions contràries a dret que podrien convalidar-se legalment amb l’aprovació definitiva del PGOU, pel que compareixent es reserva les accions que en dret pugueren correspòndre-li per a porter-les endavant en el moment que es fagen les comprovacions necessàries.

SEGONA:
Els serveix mínims que han de dónar tots els municipis són, conforme diu l’art. 26.1 de la llei 7/1985 de 2 d’abril són: enllumenat públic, cementiri, recollida de residus, neteja vària, abastiment domiciliari d’aigua potable, clavegueram, accés als núclis de població, pavimetació de les vies públiques i control d’aliments i begudes.

L’Ajuntament ha estat cobrant l’I.B.I a tot el municipi però ha deixat zones (com la zona d’actuació AIS-2 del nou PGOU) sense els mínims que estableix la llei abans citada.
Pertant, aquest és un altre motiu pel quel s’al·lega per la retirada del PGOU, un estudi seriós i detallat del que són competències del propi Ajuntament, per què el posterior desenvolupament del Pla no provoque en els habitants del municipi càrregues impossibles de costejar, fent recaure a ells la deixadesa de les responsabilitats municipals en els últims 20 anys.

TERCERA:
El PGOU posa en manifest a la pàgina 24 de l’estudi d’impacte ambiental que la projecció de la població per a l’any 2011 serà de 361 habitants i per al 2017 de 505 habitants, deuria per tant adecuar-se el present PGOUa esta població i no pretendre en desenvolupament exagerat per a una població tan menuda. Es déu desenvolupar, pertant, una planificació que no perjudique als propietaris. No té sentit realitzar carrers de 12 metres d’amplària, ja que el trànsit és escasissim, i que durant els últims 20 anys s’ha transitat per carrers amb escasos 4 metres i amb un asfalt en mal estat, amb clots, sense il·luminació…

Si bé és convinent previndre determinades zones de major amplària com posibles zones de seguretat, per a eventuals situacions re de riscs (com podria ser un incendi), no té lògica desenvolupar vials de 12 metres en quan en moltes zanoes existeixen cases consolidades que no permiteixen aquesta amplària.

Per això es deuria fer un estudi rigurós de l’actual accés, on es contemple la realitat física del terreny i de les construccions, ja que hi ha algunes d’elles que incomprinsiblement no apareixen al nou PGOU. Això ens porta a que tal i com estableixen el principis rectors del nostre ordenament, i en particular de la legislació urbanística déu realitzar-se una equidistribució dels beneficis i de les càrregues per evitar el prejudici de forma parcial.
En un miunicipi com Almiserà, es déu realitzar un PGOU que no tinguera en contra a una part important de la població, un Pla que respectara els drets individuals de la mateixa forma que els col·lectius i que no ens portara a situacions injustes en atendre’ns a altres persones i propietats que no tener perquè dispondre de millors drets en atendre’ns a criteris desconeguts.

QUARTA:
l’estudi aportat amb el Pla és de març de 2008, on entemnem que té una manca de rigor i s’han atés criteris estadístics, no fent un estudi seriós i mesurat, del que essupondria per als afectets adequar-se a la legalitat vigent. Així, en la fulla 49, 50 i 51, el sol·licitant de l’informe, en contra d’allò manifestat en altres parts del PGOU, multiplica per 6 el cabdal que tindria que suportar l’EDAR. No hi ha cap valoració econòmica del que podria supondre tota l’obra, ni les repercusions que tindran per als propietaris.

Per tot allò que hem exposat,

SOL·LICITE:

– Que es retire l’actual PGOU d’Almiserà, ja que no s’adequa a la normativa vigent i el seu EIA, ja que no compleix amb els requisits mínims legals exigits per a la seua el·laboració. Amb la proposta actual del PGOU d’Almiserà és impossible el haber fet un esforç racional de l’organització del territori, basat en criteris de sostenibilitat, equilibri, interés general i conservació de valors naturals.

– Creiem de vital importància una correcta ordenació del municipi, per això demanem que es paralitze aquest Pla fins que existesca un bon estudi de la realitat física i poblacional, amb estudis hídrics sérios de la zona i unes propostes de creixement urbanístic viable i amb sentit comú.
Redactat el nou EIA, deuria fer-se una exposició púbblica del PGOU proposat.